Umoja – Afrika

Oeganda

In 2017 mocht ik opnieuw (de eerste keer was in 2001, zie de informatie hieronder) een korte reis maken naar het Afrikaanse continent in het kader van een ‘learning and blessing’ reis georganiseerd door de organisatie TEAR. Het was bijzonder veel te leren en te ontvangen, vooral van de mensen daar, maar ook door de reflectie die plaats vond in de groep waarmee ik de reis maakte.

Eén van de doelen van TEAR is leren van de samenwerking daar tussen de kerken en de lokale gemeenschap, waar de kerk een onderdeel vanuit maakt. Dit vormt een bijzondere inspiratiebron voor de lokale kerken in Nederland. Meer informatie hierover vind je op Umoja Nederland, waardoor ik mijzelf ook laat inspireren, onder andere voor het buurtwerk waar ik zelf bij betrokken ben, en waarvoor ik als freelance trainer werk om kerken te ondersteunen om meer kerk-met-beide-benen-in-de-buurt te worden.

Zimbabwe

Begin 2001 had ik het voorrecht een korte tijd in Zuid-Afrika en Zimbabwe te zijn. Sindsdien ben ik de situatie in Zimbabwe van een afstand blijven volgen.

Zimbawe, een land dat ooit de graanschuur van Afrika werd genoemd, maar al zo lang volstrekt aan de grond zit vanwege het absurde bewind van president Mugabe met alle verschrikkelijke gevolgen voor de Zimbabwaanse bevolking.  Het boek ‘Dinner with Mugabe’ geschreven door Heidi Holland geeft een interessant portret, opgebouwd uit interviews met mensen die Mugabe kennen, maar ook met de man zelf, van een raadselachtige dictator. Hoewel deze man inmiddels afgetreden is, blijft het spannend in hoeverre het werkelijk iets is veranderd in Zimbabwe of gaat veranderen.

Peter Godwin heeft over zijn land boeiende journalistiek-biografische boeken geschreven. In het kader van zijn laatste boek werd er een bijzondere installatie ontwikkeld: The Fear Installation.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow Me