Stille onrust – onrustige stilte – grote stilte – rust

Laatst heb ik de fout gemaakt tijdens een kort verblijf in de Abdij van Egmond werk mee te nemen dat af moest. Dat werkt dus niet. Ja, het werk kwam wel af. En uiterlijk was ik wel stil. Maar innerlijk stil worden en werken aan mijn ziel, dat kwam er niet van. Daarnaast viel mij tijdens mijn verblijf in de Abdij op hoe moeilijk veel aanwezige gasten het vonden de stilte te bewaren en hoe gastvrij en vriendelijk de broeders daarop reageerden. Dit in tegenstelling tot mijn innerlijke ergernis.

Eergisteren, op de late zondagavond, zond de omroep RKK het eerste deel van de BBC-serie The Big Silence uit. Vijf mensen (religieus en niet-religieus) die o.a. onder begeleiding van de abt Christopher Jamison de confrontatie met de stilte aangaan. Stilte die (in eerste instantie) niet prettig is, omdat je geconfronteerd wordt met je onrustige zelf, je onrustige ziel. De reden dat echte stilte zo weinig aanwezig is in het leven van de meeste westerse mensen. Maar, en dat is het spannende waarmee de serie inzet, stilte is niet alleen de weg naar de onrustige ziel, maar kan ook de weg worden naar God.

Ik zeg: Kijken! En daarna alle geluids- en informatiebronnen uit. Nog meer aanmoediging nodig? Check Trouw of de mooie bijdrage van Anton de Wit.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *