No one gets left behind!

Vaak zeggen beelden meer dan woorden. En je hoeft daarvoor in de klas niet eens films in z’n geheel te laten zien. Al vragen de leerlingen daar natuurlijk wel om. 🙂 Onderdeel van het hoofdstuk ‘Anders’ in het levensbeschouwinglesboek Perspectief vormt een aantal fragmenten uit de film ‘Little Miss Sunshine’ (2006). Je ziet de zevenjarige Olive Hoover die mag meedoen aan een missverkiezing. Maar daar is ze, een beetje mollig en met grote brillenglazen, helemaal het type niet voor. Toch gaat de familie met Olive op reis, op weg naar de wedstrijd. En wat voor een familie: Olive’s opa is een grofgebekte oude hippie. Haar vader is een mislukte trainer-coach met zijn ‘Refuse to lose’ programma, waar niemand belangstelling voor heeft. Ook haar oom is mee op reis. Hij mag niet alleen thuisblijven, want deze miskende wetenschapper heeft zelfmoordneigingen. Dwayne, de broer van Olive, praat al maanden niet meer. En Olive’s moeder, die de boel bij elkaar probeert te houden. Zij lijkt nog de meest normale van het stel.

Ze rijden met z’n allen in een knalgele Volkswagenbus waar ook van alles mis mee is. De deur valt eruit, de claxon blijft hangen en ze moeten de bus elke keer aanduwen om hem te laten starten. Aan het eind van de trailer zie je de mooie scène dat de familie opeens ontdekt dat Olive niet in het busje zit. Ze zijn haar vergeten en hebben haar bij een benzinepomp achtergelaten. Je ziet het busje aan komen rijden om haar op te pikken, zonder te stoppen, omdat ze de auto niet opnieuw kunnen starten. En je hoort de stem van Olive’s vader op de achtergrond: “No one gets left behind! No one gets left behind!”

Zowel voor mijn werk op school, met leerlingen met zeer diverse achtergronden, als voor mijn werk voor de kerk, met ook een zeer diverse groep mensen, zowel cultureel als sociaaleconomisch, vind ik dit een zeer inspirerende gedachte. Én een inspirerend beeld, voor wat een gemeenschap zou kunnen zijn: Een VW-bus, met daarin een maffe diverse groep mensen met nogal wat sores, maar ook met een gezamenlijk doel, die het met vallen en opstaan met elkaar uithouden. “No one gets left behind!” Kijken die film!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *