Al weer een tijdje geleden heb ik mijn V4 klas een toets laten maken naar aanleiding van een lessenserie over Jodendom, Christendom en Islam. Nadat ze al een verslag hadden ingeleverd van een interview met een zelfgekozen religieus persoon. Als laatste toetsvraag heb ik V4-leerlingen op laten schrijven welk onderwerp uit de interviewopdracht of uit de stof of uit de lessen hun beeld van de verschillende godsdiensten positief had veranderd. Ik was verrast door de uiteenlopende reacties. Natuurlijk enigszins gestuurd, soms kort door de bocht, en hier en daar eenzijdig, maar toch. Even een ander beeld dan het gebruikelijk ‘religie is achterhaald’ of ‘religie is dé oorzaak van alle ellende’. Een greep uit de reacties:
“Ik wist dat de Islam een streng geloof was, en je veel dingen niet mocht doen (roken, drinken, varkensvlees eten etc.). Hierdoor dacht ik dat het geen ‘leuk’ geloof was. Maar mijn oom legde mij de vijf zuilen heel mooi uit en hierdoor kreeg ik een mooi beeld over de Islam, omdat overal een geweldig mooie boodschap achter zit.” En: “Ik heb meer geleerd het geloof te begrijpen door de geschiedenis beter te leren kennen.”
“De les waarbij er een filmpje was over een man met een huidaandoening. Dit filmpje heeft me eigenlijk verteld dat iedereen gelijk is en dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet en dat iedereen gelijke kansen moet hebben. De paus heeft de man met de huidziekte heel goed behandeld en heeft hem zelf gekust. Het heeft die man heel erg blij gemaakt.” En: “Het filmpje laat zien dat het christendom (in dit geval) voor iedereen is en niet voor alleen bijvoorbeeld blanken of donkere mensen.” En: “Ik vind het goed dat de paus om iedereen geeft en niet alleen uiterlijk maar vooral innerlijk. Hij neemt de mensen zoals ze zijn. Dat vind ik goed want hij moet het goede voorbeeld geven.”
“Dat mijn oma op latere leeftijd nog zo ‘fanatiek’ gelovig is geworden. Ik wist niet dat mensen godsdienst zo belangrijk konden gaan vinden als ze er niet mee geboren en opgegroeid mee zijn.” En over een andere oma: “De manier waarop mijn oma vertelde over het christendom in de interviewopdracht waarin zij eigenlijk aangaf dat het geloof wel echt een belangrijke rol was in haar leven en dat heeft er wel voor gezorgd dat ik nu wel positiever denk omdat het echt een bijzondere waarde voor mensen kan hebben waardoor mensen zich beter voelen.”
“Ik vond het erg leuk om meer over het Jodendom te weten te komen. Ik dacht dat ik er wel wat van wist, maar ik wist nog veel te weinig. Ik vond vooral het verhaal over Mozes heel interessant en mooi. Het gaf me een ander beeld over het Jodendom, veel positiever. Over dat Mozes de uittocht ging doen.” En: “Ik heb meer respect voor Joden gekregen. Joodse mensen zijn al vanaf het begin gediscrimineerd. Dat is niet eerlijk. De Joden zijn trouw aan hun geloof omdat ondanks alles wat er met hun is gebeurd in het verleden ze nog steeds aanhangers zijn.”
“Ik hoor in het nieuws en van veel mensen eigenlijk alleen maar de negatieve kant van de Islam, terwijl de positieve kant veel indrukwekkkender is, ik vind het goed dat ze veel aan de andere mensen denken.” En: “Ik zag slechte beelden over de IS wat mij meteen slecht ging laten denken over de Islam. Door meer te leren over de Islam weet ik meer waar het voor staat en hoe positief het is.”
“Er zijn goede regels in elke godsdienst, het gaat niet alleen maar over bidden enzo, het gaat ook om vergeving en voor de armere zorgen en dat wist ik nog niet maar ik was er wel van onder de indruk.” En: “Dat je iedereen als goed mens moet zien of iedereen (ook je vijanden) moet vergeven. Daardoor denk ik als je een streng opgevoede christen bent dat het je ook echt een goed persoon maakt. Iedereen gaat jou ook meer mogen omdat jij geen haat hebt op iemand. Vandaar denk ik dat het christendom waarbij ik het vooral heb over vergeving je een goed persoon maakt.”
“Door de interviewopdracht ben ik mijzelf nog meer in het christendom gaan verdiepen en heb ik nog meer interesse. Ik geloofde al in het christendom, maar ging weinig naar de kerk. Ik ben onlangs al 2 keer naar de kerk gegaan. Het christendom is positief veranderd bij mij. Plus we hebben het veel over de Islam gehad in de klas. Hierdoor ben ik er wel anders over gaan denken. Namelijk niet elke moslim is slecht. Het merendeel zijn goede mensen.”
“Dat vergeving een hele belangrijke waarde is binnen het christendom. Omdat ik het ook heel belangrijk vindt dat mensen elkaar vergeven. Het heeft mijn beeld positief veranderd omdat ik nooit echt een mening had over het christendom, ik dacht altijd gewoon: God bestaat niet, dus het christendom heeft geen goede dingen voor mij. Maar nu weet ik dus dat er wel degelijk goede dingen bij zitten.”
“Ik wist voor we deze lessen gehad hadden over de geloven vrij weinig over waar ze eigenlijk vandaan kwamen. Doordat ik nu weet hoe ze ontstaan zijn, begrijp ik ze beter en heb ik er meer begrip voor.”